Piszkos anyagiak

Az első kifogás az szokott lenni, hogy a diétás termékek sokkal drágábbak.
És ez így is van, valóban sokkal drágábbak.
28 hónap telt el az életmódváltásom óta, így van már rutinom, és azt merem mondani, hogy ennek ellenére összességében NEM DRÁGÁBB ez az életmód.

Miért, kérdezed, és tök jogosan – közben látod magad előtt hogy hátralévő életedben éhezni fogsz… Szerencsére nem így van.

Először is, semmi sem drágább, mint hosszú évekig egészségtelenül élni. Az IR a cukorbetegség előszobája, ma a felnőttek kb 60%-a IR-es. Alapvetően nem az a kérdés, hogy cukorbetegek leszünk-e, hanem az, hogy MIKOR. Egy kedves ismerősöm mondta a sarkított példát, hogy az egész lakást akadálymentesíteni a tolókocsihoz, az a drága… Mindenesetre, az egészségtelen életmód árát később kamatostul kell visszafizetni, az biztos. Ha olyan mázlita valaki, hogy még nincsen anyagcsere-betegsége, akkor is a legjobb megoldás az életmódváltás. A divatos diétákat követve pedig egészen biztos, hogy lesz. Kisgyerekek szempontjából még egy nagyon fontos szempont, hogy a gyerek(ek) jó étkezési szokásainak kialakítása szintén létfontosságú, amit a legegyszerűbben példamutatással lehet megalapozni.

Másodszor pedig – azoknak, akiket nem motivál, hogy mi lesz 10-20-30 év múlva – megnyugtatásul elmondhatom, hogy az életmódváltás elsősorban szemléletváltás, és egyik lépés hozza a másikat. Én úgy alakítottam ki a saját életmódomat, hogy talán még olcsóbb is így. De tény, hogy energiát kell bele tenni.

Hogy is van ez?
Régebben megvettem legalább egy (vagy kettő) ásványvizet, iceteát, jegeskávét a büfében. Ez napi szinten alsó hangon 200, de inkább 400 Ft naponta. Rengeteg készételt vettem – egy szendvics a büfében, egy rendelés innen-onnan, beülni egy menüre. Ez napi 350-1350 Ft között mozog, átlagban kb 700 Ft. Ma a dobozomban hozott ebédem 5 napra kb 2000 Ft, tehát itt is  van 300 Ft, ami megmarad. Ha kávézol, és nem a büfében veszed a kávéd, hanem viszed, az is kb 200 Ft spórolás naponta. Ez összesen 400+300+200 Ft, azaz 900 Ft naponta, havi 20 munkanappal számolva 18000 Ft marad a zsebemben, amit egészséges alapanyagokra költhetek. Ebbe simán beleférnek a jó minőségű tk gabonák, zöldségek, édesítő, és a zsírok, fehérjeforrások.
Cserébe viszont tervezni és főzni, előkészíteni kell, pluszban mindenhova elcipelni a kajámat.

Persze vannak más  alternatívák is, nekem ez vált be. Én mindenkit arra bíztatok, hogy egy saját maga számára kényelmes, tartható életmódra rendezkedjen be.

A váltást viszont szeretném Neked kicsit megkönnyíteni.

Így egyrészt fokozatosan változtatgatunk, nem kell mindent egyszerre beszerezni, hanem fokozatosan mennek ki a régi alapanyagaid, és jönnek be az újak. Így a használatukat is fokozatosan kell megtanulnod, nem egyszerre mindent.

Másrészt csinálunk közös rendeléseket, ahol az adott dolgokat közösen rendeljük meg, mivel sokan vagyunk, így a postaköltség vagy eloszlik, vagy egyáltalán nem is lesz. Ezeket a KÖZÖS RENDELÉSEK menüpontban keresd majd.